කුරුඳු යනු පුරාණ ලෝකයේ පළමු වෙළඳාම් කරන ලද කුළුබඩු වර්ගයකි. කුරුඳුයනු පුරාණ අරාබි ලෝකයේ ජනප්රිය කුළුබඩුවක් වූ අතර අරාබි වෙළෙන්දෝ කුරුඳු සඳහා කුළුබඩු මාර්ගය හරහා යුරෝපීය වෙළඳපොළට බොහෝ දුරක් ගමන් කිරීමට මග පාදා දී ඇත. ක්රිස්ටෝපර් කොලොම්බස් සහ වාස්කෝ ඩි ගැමා විසින් ශ්රී ලංකාව සහ දකුණු ඉන්දියාව වෙත නව ලෝකය සොයා ගැනීමට තුඩු දුන් බොහෝ ඓතිහාසික මුහුදු ගමන් සඳහා කුරුඳු පෙළඹී ඇත.(උපුටා ගැනීම EDB*)
ශ්රී ලංකාවට ආවේණික ශාකයක් වන Ceylon Cinnamon (Cinamomum Zylanicum) මධ්යස්ථ ප්රමාණයේ පඳුරු සහිත සදාකාලික කොළ පැහැති ගසකි. ශ්රී ලංකාවේ වගා කර නිෂ්පාදනය කරනු ලබන කුරුඳු එහි ඇති අද්විතීය, ගුණාත්මකභාවය, වර්ණය, රසය සහ සුවඳ හේතුවෙන් ජාත්යන්තර වෙළඳපොලේ දිගුකාලීන කීර්තියක් ලබා ඇත. Ceylon Cinnamon යන නම ශ්රී ලංකාවේ පැරණි නාමයෙන් ව්යුත්පන්න වී ඇති අතර එය කුරුඳු සඳහා ඉතා ස්ථාපිත භූගෝලීය දර්ශකයකි.
කුරුඳු ශ්රී ලංකාවේ නිෂ්පාදනය කරන වැදගත්ම සහ වටිනා කුළුබඩු වර්ගයකි. නවීන ආහාර කල් තබා ගැනීමේ තාක්ෂණය පැමිණීමට පෙර යුරෝපීයයන් මිටි නිෂ්පාදන කල් තබා ගැනීම සඳහා ගම්මිරිස් සමඟ කුරුඳු භාවිතා කර ඇත. කුරුඳු එහි සුවිශේෂී සුවඳ සහ රසය සඳහා බේකරි නිෂ්පාදන, ආසියානු ආහාර සහ රස කළ තේ වල භාවිතා වේ. ආහාර කර්මාන්තයේ භාවිතා වන කෘත්රිම රසකාරක ද්රව්ය හා සම්බන්ධ සෞඛ්ය උවදුරු පිළිබඳව වැඩි සැලකිල්ලක් දැක්වීමත් සමඟ ලොව පුරා ස්වභාවික රසකාරක සඳහා වැඩි කැමැත්තක් ඇත.(උපුටා ගැනීම EDB*)
කුරුඳු සැකසීමේ සහ සුව කිරීමේ අද්විතීය ක්රමය කැසියා වලට වඩා ලාක්ෂණික රසය ආකර්ෂණය කරයි. කුරුඳු කුයිල් සකස් කිරීම ශ්රී ලංකාවට අනන්ය වූ කලාවේ සහ කුසලතාවයේ සංකලනයක් වන අතර එය සියවස් ගණනාවක් පුරා පරම්පරාවෙන් පරම්පරාවට පැවත එන්නකි. කුරුඳු තෙල්, කුරුඳු කුඩු සහ පෙති වැනි අගය එකතු කළ කුරුඳු නිෂ්පාදන ද නිෂ්පාදනය කර විශාල රටවල් ගණනකට අපනයනය කෙරේ.(උපුටා ගැනීම EDB*)
ලංකා කුරුඳු Lauraceae කුලයට අයත් වන අතර එහි විශේෂ සහ උප විශේෂ 250 ක් පමණ අඩංගු වේ. 'Ceylon Cinnamon' (Cinnamomum Zeylanicum Blume) සහ Cassia ජාත්යන්තර වෙළඳපොලේ වෙළඳාම් කරන වඩාත් වැදගත් ඒවා වේ. කැසියා සම්භවය චීනය, වියට්නාම කලාපය, ජාවා කලාපය, ඉන්දුනීසියාව සහ ඉන්දියාව වැනි විවිධ රටවලින්. "පැණිරස කුරුඳු" සහ " සැබෑ කුරුඳු " ලෙස හඳුන්වන 'ලංකා කුරුඳු' කැසියා ලෙස හඳුන්වන ප්රභේදයට වඩා උසස් ලෙස සැලකේ.(උපුටා ගැනීම EDB*)
ආහාර ද්රව්යයක් ලෙස කුරුඳු
කුළුබඩුවක් ලෙස: කුරුඳු ශ්රී ලංකාවේ නිෂ්පාදනය කරන වැදගත්ම සහ වටිනා කුළුබඩු වේ. කුරුඳු තෙල්, කුරුඳු කුඩු සහ පෙති වැනි අගය එකතු කළ කුරුඳු විශාල රටවල් ගණනකට අපනයනය කිරීම සඳහා ශ්රී ලංකාව තුළ නිෂ්පාදනය කෙරේ. කුරුඳු බේකරි නිෂ්පාදන, ආසියානු ආහාර, රස කළ තේ එහි සුවිශේෂී සුවඳ සහ රසය සඳහා සහ ඇතැම් ආහාර කල් තබා ගැනීම සඳහා භාවිතා කරයි. (උපුටා ගැනීම EDB*)
කුරුඳු වල සෞඛ්ය අංශය: දියවැඩියා සහ අධි රුධිර පීඩනයට එරෙහිව කුරුඳු වල චිකිත්සක බලපෑම දැන් හොඳින් තහවුරු වී ඇත. කුරුඳු වල ඇති ප්රෝආන්තොසයනයිඩින් නම් cennamatannin නම් Polyphonic ඉහත බලපෑම් වලට වගකිව යුතුය.(උපුටා ගැනීම EDB*)
වර්තමානයේ කුරුඳු ආහාර ද්රව්යයක් ලෙස, ඖෂධ සැකසීමේදී සහ රූපලාවන්ය කර්මාන්තයේ ලොව පුරා බහුලව භාවිතා වේ. ප්රතිඔක්සිකාරක බහුල වීම සමස්ත සෞඛ්යයට හිතකරයි. කුරුඳු වාෂ්පශීලී තෙල් සුවඳ විලවුන්, රූපලාවන්ය ද්රව්ය සහ සුවඳැති විදේශීය තෑගි සඳහා බහුලව භාවිතා වේ.(උපුටා ගැනීම EDB*)
ප්රධාන වෙළඳපල
ඇමරිකා එක්සත් ජනපදය සහ මෙක්සිකෝව ලංකා කුරුඳු සඳහා ප්රධාන වෙළෙඳපොළ වේ . කොලොම්බියාව, ඉක්වදෝරය, පේරු, ස්පාඤ්ඤය, ගෞතමාලා, චිලී සහ බොලිවියාව ලංකා කුරුඳු සැලකිය යුතු ප්රමාණයක් පරිභෝජනය කරන අනෙකුත් රටවල් වේ . ශ්රී ලංකාවට ජාත්යන්තර වෙළඳපොලේ සුවිශේෂී වෙළඳපල කොටස් වලට විනිවිද යාමට විශාල හැකියාවක් ඇත. මෙම නිෂ්පාදනය සඳහා වන ලෝක අපනයනවලින් 41.13%ක් ශ්රී ලංකාවේ අපනයන නියෝජනය කරයි, ලෝක අපනයනවල ශ්රේණිගත කිරීම 1(Trademap2013) වේ.(උපුටා ගැනීම EDB*)
CEYLON CINNAMON සන්නාමය
Pure Ceylon Cinnamon සන්නාමය කිරීම සහ ඉලක්ක වෙළඳපල තුළ එය ගෝලීය සන්නාමයක් ලෙස ප්රවර්ධනය කිරීම ලංකා කුරුඳුවල ප්රධාන ලක්ෂණ ඉස්මතු කිරීමටත්, සංසන්දනාත්මක වාසිය ලබා ගැනීම සඳහා Cassia වෙතින් කුරුඳු වෙන්කර හඳුනා ගැනීමටත් ඉතා වැදගත් වේ. ඒ අනුව ලංකා කුරුඳු ජාත්යන්තර වෙළෙඳපොළට හඳුන්වා දී ඇත්තේ මින් පෙර සාකච්ඡා කළ ආවේණික ලක්ෂණ කිහිපයක එකතුවක් පිළිබිඹු කරන “පිරිසිදු ලංකා කුරුඳු” නම් සන්නාමගත නිෂ්පාදනයක් ලෙසයි. EDB විසින් යුරෝපයේ සහ ඇමරිකා එක්සත් ජනපදයේ ' Pure Ceylon Cinnamon ' වෙළඳ ලකුණ ලියාපදිංචි කිරීම සම්පූර්ණ කර රටවල් දෙකෙන්ම ලියාපදිංචි සහතික ලබාගෙන ඇත.(උපුටා ගැනීම EDB*)
Comments
Post a Comment